Algemeen

Wat is Kraamzorg?

De kraamzorg begint bij de geboorte.
Wij als kraamverzorgsters assisteren in de meeste gevallen de verloskundige bij de bevalling. Partusassistentie noemen we dat.

De verloskundige geeft een telefoontje aan Kraamzorg de Geboorte! op het moment dat de verloskundige assistentie wil. Wij zijn binnen een uur aanwezig. We leggen alles klaar, zodat de bevalling kan gaan beginnen. Dit kan thuis maar ook in het ziekenhuis.

Na de bevalling blijven we de eerste uren bij jullie om alles op weg te helpen. Ook als de baby in de nacht geboren wordt zijn wij aanwezig.

Wordt de baby in het ziekenhuis geboren op medische indicatie en worden jullie ontslagen uit het ziekenhuis, dan zullen wij er zijn bij thuiskomst om alles op weg te helpen. Dag en nacht!

De Kraamweek

In de kraamweek (de eerste 8 á 10 dagen na de geboorte) houden wij de gezondheid van moeder en baby nauwlettend in de gaten. We leggen niet alleen alle gegevens, maar zeker ook de leuke dingen die we tegen komen vast in een zorgdossier. Dit dossier hebben wij bij het eerste bezoek of bij de intake meegebracht.

Het zorgdossier is een informatiebron voor jullie, de verloskundige en/of huisarts.

We geven voorlichting, tips en adviezen over de verzorging en voeding van jullie kindje. Natuurlijk zijn we de gehele week een vraagbaak voor alle vragen, die betrekking hebben op jullie nieuwe situatie!

In de kraamweek doen we dagelijkse huishoudelijke taken. Deze taken zullen in overleg (vaak met de intake rond 6 a 7 maand) afgesproken worden.

Aantal uren Kraamzorg

Jullie, Kraamzorg de Geboorte! en de verloskundige beoordelen samen welke zorg wij tijdens de kraamtijd kunnen bieden. De gezondheid van moeder en kind staan hierbij altijd voorop. Het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg gebruiken we als leidraad om te bepalen hoeveel uren kraamzorg jullie geadviseerd wordt.

De indicatie hiervoor wordt op drie momenten gesteld:

1. Tijdens de intake rond de 6 de en 7 de maand. 
2. Kort na de bevalling in overleg met de verloskundige.
3. Op de 4 de of 5 de dag van de kraamtijd in overleg met de verloskundige.

Urenuitbreiding vindt plaats na goedkeuring van verloskundige. Om je een idee te geven, wanneer je borstvoeding geeft, krijg je 49 uren kraamzorg verdeeld over 8 dagen.

Kosten

Kraamzorg wordt in Nederland door de zorgverzekeraar vergoed en jullie mogen zelf bepalen via welke kraamzorg organisatie jullie kraamzorg willen. Jullie keuze voor Kraamzorg De Geboorte! zorgt ervoor dat wij alles regelen met de zorgverzekeraar.

In Nederland is iedereen verzekerd volgens de basisverzekering. In deze basisverzekering bestaat een eigen wettelijke bijdrage van € 4,70 per uur. Voor meer informatie over de kosten en vergoedingen adviseren wij jullie contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Kraamzorg op maat

Als jullie behoefte hebben aan meer kraamzorg dan kunnen jullie extra uren kraamzorg bij ons kopen. Deze uren betalen jullie zelf en worden niet vergoed door de verzekering. Kijk hiervoor even bij de nazorg pakketten. Klik hier voor de folder.

Bijzondere kraamzorg

In bijzondere gevallen kun je ook na de kraamtijd (de eerste 10 dagen na de bevalling) thuis een aantal uren kraamzorg krijgen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.
Voorbeelden van bijzondere kraamzorg zijn:

  • Couveusenazorg (als jullie kindje in de couveuse heeft gelegen)

  • Adoptienazorg (als jullie kindje na adoptie thuiskomt)

  • Extra zorg (als jullie na de 10 de dag extra kraamzorg willen)